El Camino del Cid op de fiets vanuit Bilbao

Fietstocht door Vivar Del Cid
Door: Frank van Oirschot
Datum: 10 maart 2023

De andere Camino 2022: Idworxers Frank, Gerd, Mike en Jan.

Burgos voor veel Santiago gangers een belangrijke pleisterplaats, met nog zo’n 525km te gaan voor het bereiken van de eindbestemming. Maar Burgos is vooral ook de stad van El Cid. De beroemde Spaanse held en ridder uit de 11e eeuw. Hij wordt beschouwd als een symbool van de Spaanse nationale identiteit en heldhaftigheid. Een icoon van moed en loyaliteit. Geboren als Rodrigo Díaz de Vivar, werd El Cid bekend om zijn militaire verrichtingen in de strijd tegen de Moren en voor zijn rol in de verdediging van het koninkrijk Castilië.
Een fietstocht over de paden die El Cid volgde in zijn avonturen vanuit Burgos naar Valencia stond al heel lang op het programma. En wat een tocht. Middendoor de ruige en roerige ontstaansgeschiedenis van Spanje de ruggengraat volgend van de strijdroute die de legendarische Rodrigo de Diaz “El Cid” ondernam tegen zijn christelijke tegenstrevers en Moorse overheersers.

El Camino del Cid op de fiets vanuit Bilbao, want de vliegverbinding Eindhoven-Bilbao is perfect. Om 19.30u geland, fietsen uitgepakt en opgebouwd en de lege dozen naar een andere hal gesleept. In de warme avondschemering was het nog ca. 10km naar ons hotel. Een eitje dachten we. Maar al na 1,5km een ware beproeving: de klim naar het hotel. Meteen 10-15% over een nauwelijks verlichte slingerweg op halfzachte banden, want met het handpompje de zaak opblazen is toch even wat anders dan met de compressor. Dat was de eerste uitdaging. En er volgden nog veel meer.

Bilbao, een prachtige stad barstensvol met moderne architectuur en het wereldberoemde Guggenheim museum.
Vanuit Bilbao werd er de komende weken gefietst door dunbevolkte streken, eerst naar Vivar el Cid en Burgos. Vandaar over de soms ruige route met allerlei krullen en omwegen naar Valencia. Langs historische kloosters en middeleeuwse stadjes met indrukwekkende vestigingen waar de tijd lijkt te zijn stilgestaan. Over hoge bergketens waar de Taag en Cuervo ontspringen, glooiende barre hoogvlakten, bosrijke hellingen, vruchtbare valleien in een decor van fascinerende rotspartijen. Leeg, verlaten puur. Soms waan je je in een western inclusief de brandende zon om vervolgens in een slaperig dorpje uit te komen. Met acht werelderfgoed locaties uit de middeleeuwse geschiedenis ervaren we het andere authentieke Spanje wars van toeristenhordes en de onvermijdelijke mores daarvan.

Even een “Cidje” doen, forget it. Want alleen voor de allersterksten met 1400km en 16900 hoogte-meters bij temperaturen tussen de 35 en 40 graden blijft dit leuk. Afzien, zweten, genieten met een geweldige voldoening aan het einde van de fietsdag.

Frank, Jan, Gerd en Mike vertrokken eind mei ’22 per vliegtuig incluis de Idworxen en tassen naar Bilbao.3 ½ week later vanuit Valencia back home. Heelhuids, superfit, en de fietsen strak en sterk weer terug in Nederland. Met een onvergetelijk avontuur in de benen en de verwondering in hart en hoofd, hier en daar in foto’s gevat.

Nieuwsgierig? kijk eens op caminodelcid.org en wedden dat je je Idworx + tassen klaarmaakt om te vertrekken. Wij geven je graag tips.

Meer berichten